Sarmale moldovenesti in foi de varza

In zona Moldovei, sarmalele sunt nelipsite din meniul oricarei sarbatori, de secole la rand.
Fie ca sunt pregatite din varza acra murata, fie din varza proaspata, sunt la fel de bune.
Iar pentru cei ce-si dau intrebarea : ”ce secret au moldovenii de le ies sarmalele asa de gustoase?”, vreau sa va arat o metoda, (dupa parerea mea cea mai buna metoda) de prepare a vestitelor sarmale moldovenesti, pas cu pas.

1Ingrediente (10 portii):
1-2 capatini de varza
500 gr. carne de porc
900 gr. ceapa
450 gr. morcov
200 gr. orez rotund
1 ardei dulce rosu
1 lg. pasta de tomate
ulei pentru prajit
patrunjel, marar proaspat
2-3 frunze de dafin
sare, piper

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Procesul de preparare a sarmalelor incepe de obicei prin pregatirea verzei.
Daca se foloseste varza murata, aceasta se spala si se clateste bine cu apa, sau daca este prea sarata  se tine in apa rece peste noapte, sa iasa sarea.
Daca merge vorba despre varza proaspata (cazul meu), ea trebuie aleasa cu atentie! Pentru sarmale este perfecta varza cu capatina ”infoiata”, usoara, cu frunzele subtiri.
Varza se spala, se scoate cotorul.
2Intr-un vas mai incapator se oparesc rapid frunzele in apa clocotita cu sare si otet, doar cit isi schimba culoarea. Frunzele oparite se suprapun si se lasa sa se raceasca.
3Pentru umplutura, tocam ceapa si o calim in ulei incins pina incepe sa se rumeneasca.
4Adaugam morcovul si ardeiul taiate cubusoare, si mai prajim citeva minute pina se inmoaie morcovul.
5Adaugam pasta de tomate (se poate inlocui cu 100 gr. pireu de rosii), si mai tinem pe foc citeva minute amestecind incontinuu.
Lasam la o parte sa se racoreasca.
6Intre timp, taiem cubusoare carnea de porc cu niscaiva grasime (niste ceafa sau poale de porc ar fi perfect). Spalam bine orezul in citeva ape, apoi adunam intr-un vas incapator toate ingredientele pentru umplutura: carnea, orezul, prajitura de legume, niste verdeata tocata marunt, sare si piper dupa gust.
Amestecam foarte bine (cel mai bine se amesteca cu mina).
7Mie i-mi plac sarmalele cu orez putin (oricum isi mareste volumul cam de 3 ori la fierbere), asa ca iau cam 20 gr. de orez uscat la o portie de sarmale, dar daca doriti, puteti pune mai mult orez…
Dam umplutura la frigider si incepem sa bucatim varza oparita, care intre timp s-a racorit.
Se ia fiecare frunza de varza in parte, se indeparteaza  partile mai tari, nervura groasa din centru, si se inparte in bucati egale, potrivit de mari.
8Sarmalele moldovenesti se fac mici cat o nuca, deaceea si frunzele de varza avem grija sa le taiem in bucati nu prea mari si…. trecem la impaturat sarmalutele!
Punem  cu mina putina umplutura la unul din capetele foii,
aducind fiecare colt in directia opusă cit sa acopere umplutura, si rulam pina se termina foaia de varza. Le puteti da forma  cilindrica, eu insa m-am obisnuit sa le fac in forma de con, ascutite la un capat.
9La final se stringe usor in mina sarmaluta si cu celalta mina se apasa capatul plat al sarmalei sa ne asiguram ca sunt infasurate bine si nu iese umplutura.
Fundul oalei in care vrem sa fierbem sarmalele se acopera cu resturi de varza (
ca in timpul fierberii sa nu sa se lipeasca sarmalutele de fundul ei), mai punem si niste crengute de patrunjel, cimbru ,o frunza-doua de dafin …..dupa preferinta.
10Se aseaza peste acest pat sarmalele, in straturi suprapuse, fara a lasa nici un spatiu intre ele, pentru ca altfel se vor desface la fiert.  Intre randuri puteti sa puneti si niste bucatele de bacon afumat sau bucatele de rosii, dar eu nu am pus.
11Deasupra ultimului strat de sarmale se mai pun niste frunze de varza si o farfurie plata cu fundul in sus, care sa tina sarmalele gramada.
Toarnam peste ele niste apa clocotita putin sarata cu adaos de bors acru sau suc de rosii, cit sa le acopere (daca sunt facute cu varza murata atunci nu saram nici nu inacrim apa), si se pun la foc (daca este nevoie, se mai adauga apa fierbinte pe parcurs).
Dupa ce au dat in primul clocot, sarmalele sunt lasate sa fiarba la foc mic, sau se dau la cuptor la 150C, cam pentru 1-1,5 ore, dupa care se verifica daca sarmalele sunt gata.
12Se servesc fierbinti, cu mamaliga si smantana, sau pur si simplu acompaniate de un pahar de vin rosu moldovenesc!
13Pofta buna si astept sa-mi spuneti cum v-au iesit sarmalele! ;)

4 thoughts on “Sarmale moldovenesti in foi de varza

  1. linagherdelescu 12 noiembrie 2013 la 14:54 Reply

    Frumoase sarmalute ti-au iesit. Bravo!

    • cesslava 12 noiembrie 2013 la 16:19 Reply

      Multumesc mult! Pe cit de frumusele, pe atit de gustosele! :D

  2. Hans Susser 14 noiembrie 2013 la 1:31 Reply

    Looks Great :-)

    • cesslava 14 noiembrie 2013 la 9:49 Reply

      Thank you very much! :)

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 41 other followers

%d bloggers like this: