Sarmale de post cu hrisca si ciuperci

Iata ca a venit timpul pentru inca o reteta de sarmale pe blogul meu :)
Si pentru ca suntem in perioada postului, va prezint o reteta delicioasa de sarmale ”vegane” cu hrisca si ciuperci  pentru cei ce tin postul si nu numai.
De fapt aceasta reteta de sarmale este una foarte buna si intr-un regim vegetarian sau de slabire.
Cu putina grasime, dar cu multe legume si ciuperci, aceste sarmale prezinta si avantajul unui numar scazut de calorii, insa sunt atit de bune incit aproape ca nici nu veti simti ca lipseste carnea din ele! ;)

1Ingrediente (5-6 portii):
1 capatina varza
2 cepe mari
1-2 morcovi
1 ardei dulce
500 gr. ciuperici
200 gr. hrisca
500 ml. suc de rosii (sarat)
verdeata proaspata
cimbrisor, dafin
sare, piper
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Aceste sarmale pot fi preparate atit cu varza murata, cit si cu varza dulce.
Eu am ales sa folosesc o varza proaspata, cu capatina usoara si ”infoiata”. Varza se spala, se inlatura frunzele exterioare si se scoate cotorul.
2Intr-un vas mai incapator, oparim varza in apa clocotinda cu sare si otet (sau bors acru), si o tot dezvelm de frunze pe masura ce acestea se oparesc si se desprind.
Frunzele oparite le suprapunem si lasam sa se raceasca.
3Intre timp preparam umplutura:
Calim ceapa tocata marunt in 2-3 linguri ulei pana devine sticloasa.
2 Apoi adaugam ardeiul si ciupercile tocate, morcovul ras, si continuam sa calim pina legumele se inmoaie si incep sa se rumeneasca.
3Se adauga hrisca aleasa si spalata bine in citeva ape.
4Turnam deasupra o cana cu apa fierbinte, asezonam cu sare si piper dupa gust, si lasam pe foc domol pina se absoarbe tot lichidul. Presuram cu verdeata tocata si dam umplutura la o parte sa se raceasca. Dupa ce umplutura pentru sarmale s-a mai racorit, gustam de mai trebuie sare, si potrivim gustul.
Ungem fundul oalei cu ulei, punem la fund o frunza de dafin, cimbrisor si citeva boabe de piper.
Luam fiecare frunza de varza in parte si decupam cu grija nervurile sau le batem cu un ciocanel pentru carne.
7. Punem pe fiecare  foaie cam cite o lingura buna de umplutura, pe latimea frunzei, astfel incit sa ne ramina citiva cm. liberi la un capat si celalalt al frunzei. Adunam capetele opuse peste umplutura, si rulam ca pe clatite.
In asa fel se obtin niste sarmale destul de marisoare, voi insa le puteti impacheta dupa bunul plac, dindu-le forma si dimensiunea dorita.
5Asezam cu grija sarmalele in oala in straturi,
6 iar deasupra turnam sucul de rosii si apa cit sa acopere sarmalele cam de 2 degete.
7Fierbem pe flacara in jur de 30 minute la foc mediu-mic cu capacul pus si avind grija sa completam cu apa daca este nevoie. Dupa acest interval, dam oala cu sarmale in cuptorul preincalzit la 170°C, pina sunt gata (cca 60 min), avind grija sa verificam daca nu mai este nevoie de adaugat apa pe parcurs.
8Se servesc de regula calde, si le puteti asezona cu o lingura de maioneza de post sau cu un iaurt de soia daca doriti.
9Mmmm…o bunatate de sarmale fragede si zemoase, de se topesc in gura…
Nici nu veti simti ca tineti post cu o asa bunatate de mancare! :)

3 thoughts on “Sarmale de post cu hrisca si ciuperci

  1. Diana 12 decembrie 2013 la 14:14 Reply

    Apetisante … mie-mi plac mult sarmalele de post , dar cu hrisca n-am facut/mancat , nici n-am vz in market (in mag alea gen plafar , ca am lapsus acum , nu intru ) , de unde se poate procura ?

    • cesslava 12 decembrie 2013 la 14:36 Reply

      Diana, pot sa te intreb unde te afli?
      …eu sunt in JP, aici e greu de gasit hrisca, dar totusi in Tokyo se gaseste, am dat de ea intr-un magazin international….

  2. eugen926 7 martie 2014 la 13:16 Reply

    Hrisca am gasit in magazinele astea gen Plafar…in Bacau am gasit la Real pe galerie la un magazin deasta naturist
    In Bucuresti chiar ieri am vazut la MegaImage….cel putin ala din Crangasi avea…si sunt soto ca se mai gaseste si in alte parti….la Unirii 2 la metrou cum se intra de la BRD este un magazin iarasi care are si seminte de Hrisca, ovaz, in, linte…detoate

    Este adevarat ca nu se gaseste la fel de mult ca in Basarabia si alte zone ex-sovietice, dar se poate gasi.
    Legat de fratii nostri, daca gugaliti putin, o sa gasiti si mai multe retete cu hrisca, de pe la manastiri si restaurante :)

    Interesanta aceasta reteta, nu m-am gandit pana acum sa oparesc varza in loc sa folosesc murata :D

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 38 other followers

%d bloggers like this: