Sarbatorile se apropie cu pasi repezi, si sigur va ginditi acum la meniul de sarbatoare, cit si la platoul de dulciuri cu care veti intimpina micii colindatori.
Azi vin in ajutor cu idee de fursecuri in forma de lămâi si cu umplutura de nuci, care se privesc tare frumos pe masa de sarbatoare si cu care sigur veti impresiona toti oaspetii!
Iata de ce avem nevoie pentru a pregati 30 de fursecuri dragalase, fragede si super aromate:
Aluat:
250 gr. faina
100 gr. lapte
50 gr. unt sau margarina
50 gr. zahar
1 galbenus de ou
1 pachetel praf de copt
0,5 lămâie (zestul+sucul)
……………………………..
Umplutura:
200 gr. nuci
1 albus de ou
100 gr. zahar
0,5 lămâie (zestul+sucul)
……………………………..
Decor:
150 ml. lapte
colorant alimentar (galben si verde)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Intr-un bol, cernem faina impreuna cu praful de copt. Facem o adincitura pe mijloc, in care punem untul de temperatura camerei bucatit, un galbenus, zaharul si zestul+sucul unei jumatati de lamai.
Incepem sa amestecam mecanic sau maual ingredientele, incorporind treptat laptele, pina obtinem un aluat nelipicios, de consistenta plastilinei. Il invelim in folie de plastic si il dam la frigider pentru o ora.
Intre timp trecem la prepararea umpluturii:
Se bate albusul cu zaharul si zestul+sucul de la o jumatate de lamaie.
Miezul de nuca (il puteti inlocui cu migdale sau alune) se macina in blander sau cu facaletul, si se adauga la restul de ingrediente.
Amestecam bine si dam la frigider.
Scoatem aluatul odihnit din frigider si il impartim in 30 de bucatele pe care le formam bile, cam de marimea unei nuci.
Pe o suprafata putin pudrata cu faina, se intinde fiecare bila de aluat intr-o turtita cu diametrul de 6-7 cm.
Punem cite o lingurita de umplutura pe mijlocul fiecareia, apoi suprapunem partile opuse de aluat deasupra umpluturii. colturile se aduna si se preseaza bine cu degetele, dind astfel fursecului forma de lamaie.
Aranjam fursecurile cu lipitura in jos pe o tava de copt neunsa,
si coacem in cuptorul preincalzit la 160C, timp de 15-20 minute.
Aveti grija ca suprafata fursecurilor sa ramaie cit mai deschisa la culoare.
Si acum, incepe adevarata munca de chinez: decorarea fursecurilor! 😀
In laptele fiert si racorit se dizolva un pic de colorant alimentar galben, luam cam 50 gr. din laptele vopsit in galben si adaugam o picatura de colorant verde. Astfel obtinem o culoare verde deschisa, asemeni lamailor.
Rapid trecem fiecare fursec in parte in lapte, apoi il tavalim prin zahar tos. Capetele ”lamaiei” se vopsesc in verde.
Lasam fursecurile putin ca sa se zvinteze, aranjate frumos pe un platou.
Pofta buna! 😉
Cesslava, dar cit lapte trebuie in aluat? ca m-am apucat sa fac aceste fursecuri cu fetita mea si am ajuns pina unde se pune lapte in aluat, dar nu gasesc cantitatea. Merci anticipat de raspuns!
Irenna, cer scuze ca mi-a scapat sa scriu cantiratea de lapte… De cite ori am verificat reteta si niciodata nu am observat ca lipseste! Multumesc mult pentru observatie, corectez imediat: lapte 100 grame!
Bafta la prepararea fursecurilor si astept sa-mi ziceti cum au iesit!
Multumesc mult de raspuns! Fursecurile s-au primit foarte bune. Un pic mai vierzui decit ale tale, deoarece fiica mea a exagerat cind le-a trecut prin glazura verde.
Imi pare bine sa aud, Irenne 🙂
Sunt sigura ca au iesit super bune si frumoase !
Cesslava, uitati-va cum au postat aici receta Dvs in limba rusa http://www.kulina.ru/articles/79187/
mdaaa, in ultima vreme tot mai des vad pozele si retetele mele postate fara acordul meu pe alte site-uri, au pierdut complet rusinea. Multumesc Felicia