Prajitură „Ursuleţul”

Reteta acestei delicioase prajituri „Ursuleţul” este una foarte veche, din categoria mostenirilor de familie, si pe care o recomand cu mare drag amatorilor de coptura cu nuci.
De regula aceasta prajitura se coace in tava dreptunghiulara, ca mai apoi sa fie portionata in romburi, insa daca doriti sa obtineti un aspect mai festiv se poate coace si in forma de tort.
Desi are si foi si umplutura, prajitura este „dintr-o bucata”… dat fiind faptul ca se coc toate de-odata, rezultatul final…e un tot unitar 🙂
Cantitatea ingredientelor este pentru o forma dreptunghiulara de 22x33cm.
19,,
1,,Ingrediente:
4 oua
150 g zahar tos
100 g unt
170 g faina
1 lingurita praf de copt
4 picaturi esenta de rom (optional)
150 g zahar pudra
400 g miez de nuci
100 g ciocolata neagra+30 g unt

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
2,,Mai intii pregatim miezul de nuci:
il prajim pe o tigaie uscata sau il uscam bine in cuptor.
Maruntim nucile intr-un robot de bucatarie, sau se poate taia cu cutitul, asa cum am facut eu.

Separam atent albusurile de galbenusuri.
Dam albusurile la frigider ca sa se raceasca, iar galbenusurile le mixam impreuna cu zaharul tos, untul moale de temperatura camerei si esenta pina se albesc si cresc in volum.
3,,4,,Cernem faina impreuna cu praful de copt si o incorporam in amestec (in citeva reprize)
5,,Chiar de pare ca aluatul e prea moale, nu mai adaugati faina.
Invelim aluatul cu folie alimentara si il dam la frigider pentru cel putin 30 minute.
6,,Pentru umplutura, mixam cele 4 albusuri cu zaharul pudra spuma tare.
7,, Adaugam miezul de nuci si amestecam atent cu paleta de sus in jos, ca sa nu stricam structura aerata a umpluturii.
8,,Scoatem aluatul din frigider si il impartim in trei bile:
9,,Tapetam tava cu hirtie de copt (tava mea are 21 cm, puteti folosi si o tava de pina la 26 cm)
Pe o bucata de folie alimentara (ca sa fie mai usor de manevrat) intindem cu degetele o bila de aluat  si o rasturnam in tava, apoi dezlipim folia.
10,,Turnam jumatate din cantitatea de umplutura si nivelam.
11,,Repetam procedeul cu a doua bila de aluat, pe care o intindem cu degetele si cu care acoperim umplutura:
12,,Turnam umplutura ramasa, nivelam:
13,,,si acoperim cu cea de a treia turta de aluat.
14,,Coacem in cuptorul preincalzit, la 170-180C, timp de 40 minute (pina se rumeneste frumos deasupra)
15,,Acoperim prajitura cu un platou, si cu o miscare rapida, o rasturnam din tava:
16,,Lasam sa se racoreasca, apoi acoperim prajitura cu o glazura din ciocolata neagra cu adaos de unt (sau frisca). Decoram dupa bunul plac si servim!
17,,Pofta buna!
18,,

10 gânduri despre „Prajitură „Ursuleţul”

  1. Lucia Zeleni 8 octombrie 2015 la 16:41 Reply

    MAMA DRAGA CE BUNATATE.cum vin nucile de la MD cu o prepar si eu,merci de receta;

  2. emyraileanu 8 octombrie 2015 la 19:20 Reply

    woaaaw, foarte si foarte apetisanta aceasta prajitura!!! Abia astept sa vina vre-o sarbatoare sa fac „Ursuletul” asta. Chiar acuma as manca cu mare placere o felie. 🙂

    • gustosel.com 11 octombrie 2015 la 4:32 Reply

      Nultumesc pentru apreciere:)
      Daca esti amatoare de nuci, atunci o sa-ti placa sigur!

      • emyraileanu 11 octombrie 2015 la 13:55

        Mie imi plac deserturile care au nuci, ciocolata, visina; le ador.
        Cand o sa-l fac sigur am sa-ti scriu cum a iesit 😉

  3. irina 8 octombrie 2015 la 20:05 Reply

    Ceslava, dar buburuzelele albe de prin parti, ce sunt? Bezele? 🙂

  4. cristina TM 16 octombrie 2015 la 13:42 Reply

    Draga mea, am chiar in fata o bucata de „Ursulet” si as dori sa iti multumesc si pentru aceasta reteta. Prajitura este un vis! M-am luptat cu aluatul (daca as fi ales o tava mai mica nu aveam probleme) , dar am rupt carpit bucatele de aluat si tot a fost bun. Spre surprinderea mea, a crescut mult, dar in acelasi timp este usoara. Eu de lene mi-am cumparat glazura la plic. Asta am gresit, prajitura este mai potrivita cu cioco amaruie, cum dai tu reteta. Tot e un vis, nu ne mai saturam de ea! Multumesc inca o data.

    • gustosel.com 16 octombrie 2015 la 14:13 Reply

      Draga Cristina, foarte mult ma bucur ca ti-a iesit gustos „Ursuletul”! Mincati sanatosi si sa va fie de bine! 🙂

  5. Tatiana 19 octombrie 2015 la 20:22 Reply

    Multumim de receta, l-am facut cu ushurinta, sa primit foarte gustos!!! Ursuletii mei l-au papat cu placere cu toate ca nici una din fetite nu iubeste nucile in asa interpretare nici nu si-au dat seama ca maninca nuci :)))) Nu e prima receta pe care o prepar si sunt foarte multumita si cu mare nerabdare astept noile recete 👍💐

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: